Zdravý chlebík Duan Gu – bez múky
Zdravý chlebík Duan Gu, bez múky.
Milí moji priatelia a nadšenci tradičnej čínskej medicíny.
Dnešná doba, omnoho viac ako pred pár desaťročiami, nám prináša množstvo informácii ako sa zdravšie stravovať, zdravšie žiť alebo ako si nastaviť svoj vlastný zdravý stravovací životný štýl.
Prinášam vám recept na chlieb, ktorý je výborný a je bez múky.
Recept znie:
- 230g slnečnicových semienok
- 60g ľanových semienok
- 30g chia semienok – namočiť na 5 minút do 0,6 dcl vody
- 25g psyllia
- 2 vajcia
- 2 lyžičky kypriaceho prášku (čajové)
- 2 lyžičky kmínu (čajové)
- 2 lyžičky jablčného octu
- 1 lyžička soli
- voda
Semienka pomlieť v kuchynskom mixéri a zmiešať v miske s ostatnými surovinami. Postupne pridať vodu, ale len toľko, aby vznikla konzistencia podobná hustému cestu.
Cesto preložíme do formy „srnčí chrbát“ (jedna dávka na chlieb vyjde do jednej formy) podloženej mastným papierom – papierom na pečenie.
Pečieme na 180 stupňov približne 80 až 90 minút. Pečenie testujeme špilkou.
Po upečení necháme chlieb vychladnúť a odpariť aj 2 hodinky, zabalíme do utierky a dáme do chlebníka. Chlieb vydrží cca 5 dní.
Prajem dobrú chuť.
Autor: Ľuboš Hancin, Tradičná čínska medicína / www.efektcentrum.sk